Panorama

Perspectief en illusie door Mesdag

Bezoekers bij het Panorama van Scheveningen.

Panorama van Scheveningen

Het museum dankt haar naam aan het grootste schilderij van Nederland en presenteert een indrukwekkende collectie kunst van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Het is wereldberoemd vanwege het panorama van Mesdag, de grootste mindfuck van Nederland of misschien wel wereldwijd. Deze magische illusie fopt het brein van de bezoeker, als ware het een tijdmachine.

Hendrik Willem Mesdag speelde al sinds 1881 met perspectief en illusie. Sindsdien verwondert het Panorama generaties bezoekers uit alle windstreken. Het is én blijft oneindig boeiend. Een icoon van de stad Den Haag.

Urlike Heydenreich

Verlangen naar de verte

Perspectief en berglandschappen

In Museum Panorama Mesdag is van 1 april tot 17 september 2023 de tentoonstelling Ulrike Heydenreich. Verlangen naar de verte te zien. De hedendaagse Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich (1975) heeft een fascinatie voor panoramische berglandschappen.

Of Heydenreich nu tekent, werkt met historische foto’s of textiel, haar kunst roept telkens verwondering op. Ze maakt bijzondere objecten zoals tot waaiers gevouwen vergezichten op de Alpen, een grote spiegelende caleidoscoop, een zelfgemaakt ‘panorama-apparaat’, of een driedimensionaal vloerkleed.

Dit overzicht is de eerste museale presentatie van Heydenreichs werk.