Het programma in het kort

Bekijk onderstaande video

Nieuwsuur

Het grootste schilderij van Nederland is 140 jaar oud

Conservator Suzanne Veldink bij het panorama

Item ter gelegenheid van het 140-jarig jubileum van Museum Panorama Mesdag. Nazaten van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-Van Houten komen aan het woord en Hoofd Museale Zaken Suzanne Veldink vertelt over het Panorama van Scheveningen.

Uitzending van 18-05-2021, NOS Nieuwsuur.

Online opening jubileumjaar

Bekijk de video:

Opening

Op vrijdag 16 april 2021 is het jubileumjaar van Museum Panorama Mesdag online van start gegaan. Directeur Minke Schat opende de bijeenkomst, waarna Suzanne Veldink, hoofd museale zaken, een introductie op de tentoonstelling De Schilders van het Panorama gaf. Ook Laura Prins, Evelien de Visser, Titia van Lier en Boudewien Goslings vertelden over de schilders die meewerkten aan het panorama. Na een intermezzo verzorgd door theatermaker Regine Hilhorst, presenteerde kunstenaar Sara Vrugt haar grootse kunstproject 100.000 bomen en een bos van draad.

Mijlpalen

Het jaar 2021 trapt af met een bijzondere primeur voor Museum Panorama Mesdag: Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst tentoongesteld.

Dit voorjaar verscheen een nieuwe uitgave in de reeks Gouden Boekjes: Aap en Mol in Museum Panorama Mesdag. Tekst en tekeningen zijn van Gitte Spee en in dit verhaal neemt ze je mee met Aap en Mol tijdens een bezoek aan het magische toverstrand in Den Haag.

De tentoonstelling De schilders van Panorama van Scheveningen vormt het hart van het jubileumjaar 2021. Hierin wordt het verhaal verteld van de totstandkoming van het Panorama van Scheveningen. Voor het eerst zal veel van het voorbereidende materiaal bijeen te zien zijn: foto’s, olieverfschetsen, schetsboeken en rastertekeningen.

Het jubileumjaar sluit af met een serie monumentale zwart-wit panoramafoto’s van Nederlandse zeegezichten en landschappen waar fotograaf Siebe Swart (1957) sinds 2016 aan werkt: Time & Tide wait for no man.