Nieuws
14.04.2022
Tijdens onderzoek naar de papiercollectie is een getekende petunia herontdekt die Hendrik Willem Mesdag maakte op 9-jarige leeftijd.
Eerder werd aangenomen dat een tekening die Hendrik Willem Mesdag als 12-jarige maakte zijn vroegste overgeleverde werk was, maar de nieuw ontdekte tekening is drie jaar ouder. Hij maakte deze ter gelegenheid van de verjaardag van zijn zus Ellegonda. Mesdag tekende de bloem op heel gedetailleerde wijze. Als een bioloog gaf hij elke bladnerf met grote nauwkeurigheid weer.
Hoofd Museale Zaken Suzanne Veldink licht de vondst toe:
“Deze tekening zat vastgeplakt in een 20ste-eeuws album, duidelijk van latere datum dan de tekening. Om het werk beter te kunnen conserveren, is hij uit het album gehaald. Toen pas zagen we de datering op de tekening en de inscriptie op de achterkant. Het is een hele mooie ontdekking. Het is interessant om te zien wat een bijzonder vaste hand Mesdag op deze leeftijd al had en zijn goede observatievermogen is opvallend. Met deze vondst kunnen we in ons museum nog beter Mesdags talentontwikkeling als kunstenaar laten zien.”
Hendrik Willem Mesdag, Petunia, 1840, potlood op papier, 13,6 x 17,2 cm, Museum Panorama Mesdag
Ook Mesdags broer Taco maakte een tekening voor zijn zus. Op de achterkant van elk werk staat geschreven 'Op de 13de Verjaring van Ellegonda'. Mesdag kwam uit een kunstlievende familie; zijn vader was verzamelaar en thuis werd er veel getekend. Waarschijnlijk ontstonden de tekeningen op een van de vele tekenavonden van de familie Mesdag. Deze familieactiviteit was gebruikelijk in de negentiende eeuw binnen de kringen waarin Hendrik Willem opgroeide en al lange tijd traditie bij de Mesdags. Zowel Hendrik Willem als Taco zouden uitgroeien tot professionele kunstenaars.
Taco Mesdag, Bloemstudie, 1840, potlood op papier, 14 x 13 cm, Museum Panorama Mesdag.
Museumdirecteur Minke Schat is blij met de herontdekking:
"Het kunstenaarsechtpaar Mesdag-van Houten heeft een grote collectie persoonlijke werken en archief nagelaten. Een deel van deze collectie is nog niet volledig in kaart is gebracht. Dat wij met steun van het Mondriaan Fonds een start hebben kunnen maken met onderzoek naar deze werken is zeer waardevol en belangrijk. Wij zijn verheugd dat wij met dit ‘schatgraven in de collectie’ nog steeds ontdekkingen kunnen doen van kunsthistorische waarde".
Vanaf vandaag is Mesdags vroegst bekende werk Petunia te zien in Museum Panorama Mesdag, als onderdeel van de tentoonstelling Mesdag & De Natuur.