Blik op toekomst
Refugium is een culturele ode aan natuur, zee en landschap, geworteld in het gedachtegoed van het kunstenaarsechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Als kunstenaars met een missie pleitten zij in de 19e eeuw al voor het behoud van natuurgebieden. In hun geest richt Refugium de blik op de toekomst: een oproep tot reflectie, verwondering en verbinding, op het snijvlak van kunst en ecologie.

Dialoog
Met het iconische Panorama van Scheveningen als baken onderzoekt Refugium wat het vandaag betekent om onze relatie met het landschap te herzien. Van de duinen bij Meijendel tot de verborgen diepten van de Doggersbank: natuur en cultuur blijken onlosmakelijk verbonden.
Refugium draagt bij aan een actuele dialoog over natuur en toekomst. Door de lens van kunst en wetenschap wordt zichtbaar hoe kwetsbaar en kostbaar onze omgeving is – en hoe noodzakelijk het is om haar te beschermen. Refugium nodigt uit om mee te kijken, mee te wandelen en mee te denken. Want natuur heeft niet alleen bescherming nodig, maar ook verbeelding.
Video
Bekijk het nieuwsfragment hieronder voor een online indruk van het refugium project.
Cultuurwandelingen
Refugium werd op 17 mei 2025 afgetrapt met een serie bijzondere cultuurwandelingen onder begeleiding van muzikant Tim Knol door het duingebied Meijendel. Hier smelten natuur, muziek en verhalen samen op plekken waar ooit de Mesdags schilderden.
Tim Knol: “De afgelopen maanden ben ik vaak in Museum Panorama Mesdag geweest. Het Panorama en de verhalen over het echtpaar Mesdag en hun liefde voor natuur(behoud) inspireerden me tot een nieuw lied. Extra bijzonder is dat we straks gaan wandelen in de duinen die ook op het Panorama te zien zijn. Ik heb veel zin om op pad te gaan en, naast andere liedjes, ook mijn nieuwe lied te spelen."

For Tomorrow's Sake
Singer-songwriter Tim Knol schreef speciaal voor REFUGIUM het lied For Tomorrow’s Sake.
For Tomorrow’s Sake is het eerste kunstwerk binnen het programma Refugium.
Met regels als “Let’s mend our ways before they break, for tomorrow’s sake” weet Knol een snaar te raken. De tekst is een ode aan de duinen, de zee en de toekomst van ons landschap – thema’s die goed aansluiten bij het gedachtegoed van het kunstenaarsechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Zij zetten zich in de 19e eeuw al in voor natuurbehoud – kunstenaars met een missie die nog altijd actueel is.
