Grijze liederen

Inspiratie

De naam Chansons Grises (grijze liederen) komt van de liederencyclus gecomponeerd door Reynaldo Hahn met teksten van de dichter Paul Verlaine, tijdgenoten uit de laat 19de, begin 20ste eeuw. Uitgaande van de sfeer van deze liederen koos d’Angelino Tap schilderijen van Mesdag en van Van Gogh. Daarna voerde hij zijn ontwerpen uit op basis van de schilderijen van Mesdag, in de kleuren van Van Gogh en omgekeerd. De patronen van de japonnen zijn gebaseerd op tekeningen van een andere tijdgenoot, Carel de Nerée tot Babberich. Het effect van de modellen is zowel herkenbaar als vervreemdend.

Beeld: Peter George d’Angelino Tap, 2015. Foto René Lauffer.

Verrassende impuls aan Mesdagjaar

Panorama Mesdag, De Mesdag Collectie en Louis Couperus Museum

Panorama Mesdag presenteert haute couture

Vanaf 18 oktober 2015 zijn in Panorama Mesdag 21 haute couture japonnen te zien. De stofkeuze en de motieven op de stof zijn ontleend aan de schilderijen van Mesdag en Van Gogh. De vergrijsde tinten van de Haagse School die zeeschilder Mesdag gebruikte, contrasteren prachtig met de heldere Franse kleuren van Van Gogh. Heel verschillend bij beiden was ook de textuur van de verf.

Chansons Grises - Peter George d’Angelino Tap - Foto Rene Lauffer 1088

Peter George d’Angelino Tap, 2015. Foto: René Lauffer.

Serviezen voor De Mesdag Collectie

Vanuit hetzelfde uitgangspunt en wederom geïnspireerd op het contrasterend kleurgebruik van Mesdag en Van Gogh ontwierp d’Angelino Tap twee serviezen voor De Mesdag Collectie, het voormalig woonhuis van het echtpaar Mesdag-Van Houten. De onder- en dessertborden, zowel als de bekers en ‘glazen’ zijn vervaardigd van met borduurwerk overtrokken keramiek. Met kunsthars creëert d’Angelino Tap tenslotte een prachtige porseleinglans.

Poëzie in het Louis Couperus Museum

Samen met het Louis Couperus Museum zocht d’Angelino Tap in het werk van Couperus aansluiting op de gedichten van Paul Verlaine’s Chansons Grises. Deze reeks teksten borduurde hij op stoelen, die muzikaal omlijst werden door componist Jose Luis Sogorb. Als je in zo’n zetel plaatsneemt, lees je het gedicht en hoor je de muziek. Aan de muren van het museum zullen ontwerpen te zien zijn, geïnspireerd door de tekeningen van Carel de Nerée tot Babberich.

Dank

Met dank aan

De Mesdag Collectie
Louis Couperus Museum
Stichting Atrium City Hall
Matthias Grothus, techniek
Jesse Budel, fotografie
Stichting voor Sartorial Concepts


Beeld: Zaalinrichting 2015, Foto door Jesse Budel.