Groot netwerk

Hendrik Willem en Sientje Mesdag kwamen bijna dagelijks in Scheveningen, hier poseren ze op de pier. In hun woonplaats Den Haag, vlakbij, bouwden zij een groot netwerk op. Geholpen door een startkapitaal uit erfenissen en handig zakendoen, ontwikkelde het echtpaar zich tot mecenassen en verzamelaars. Zij waren allebei zeer actief bij kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, een spil in de Haagse kunstwereld. Mesdag was er voorzitter van 1887 tot 1907.

Foto: Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten aan zee, ongedateerd, Museum Panorama Mesdag

Koninsghuis

Mesdag onderhield goede banden met het Koninklijk Huis. Ook waren koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina betrokken bij Pulchri Studio, waar Mesdag voorzitter van was. Hier zijn Mesdag en zijn vriend en collega Jozef Israëls te zien, terwijl zij de Duitse keizer Wilhelm II en zijn vrouw Augusta VIctoria in juli 1891 rondleidden, vergezeld door de Duitse prins en prinses Von Wied. De twee kunstenaars, beiden zwart gekleed, staan in dit karikaturale schilderij pontificaal voor het keizerspaar.

Beeld: Benjamin Prins, Hoog bezoek aan Pulchri, ongedateerd, olieverf op doek (reproductie), 26 x 36 cm, VSB Fonds Den Haag en omstreken, bruikleen aan Pulchri Studio, Den Haag. Foto: Piet Gispen Photography, Den Haag

Familie

Barbara van Houten was het nichtje van de Mesdags. Haar vader was de politicus Samuel van Houten, de broer van Sientje Mesdag-Van Houten. Het gezin Van Houten woonde in Den Haag pal naast de Mesdags, en de jonge Barbara kwam dus veel bij haar oom en tante over de vloer. Na kunstopleidingen in Parijs, Den Haag en Amsterdam, ging zij in de leer bij haar tante Sientje. Ze hield later zelf atelier boven het Panorama Mesdag.

Beeld: Hendrik Willem Mesdag en Barbara van Houten, foto, ongedateerd, Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad

  • Sientje Mesdag van Houten, Duinlandschap met schuurtje, olieverf op doek, 100,2 x 125,5 cm, Museum Panorama Mesdag
  • Barbara van Houten, Vaas met bloemen, ongedateerd, waterverf en potlood op papier, Museum Panorama Mesdag
  • Sientje Mesdag-van Houten, Boerderij met korenschoven, ongedateerd, olieverf op doek, Museum Panorama Mesdag
  • Pieter de Josselin de Jong, Londen: koetsen in de mist, 1888, olieverf op paneel, 70 x 100 cm, Stichting Mesdag-van Houten
  • Hendrik Willem Mesdag, De Noordzee, ca. 1900, olieverf op doek, Museum Panorama Mesdag
Schilderij van een duinlandschap met bomen in de verte en een pastelkleurige wolkenlucht