• Suze Robertson, Het bleekveld, detail, circa 1895-1898, aquarel op papier, 28,5 x 25,2 cm, particuliere collectie. Foto Venduehuis Den Haag.
  • Suze Robertson, Portret van Siska, circa 1910–1915, detail, olieverf op paneel, 20,5 × 18,5 cm, Singer Laren, schenking Groeneveld-Woerlee 1993.
  • Suze Robertson, Witte huizen (Vollenhove), circa 1907, olieverf op doek, 44,2 x  61,7 cm, particuliere collectie. Foto Rik Klein Gotink.
  • Suze Robertson, Meisje in ruste/ Slapend meisje, detail, circa 1893–1894, olieverf op doek, 80 × 61 cm, particuliere collectie.
  • Suze Robertson, Oude Hanna, detail, circa 1903-1910, pastel op karton, 47 x 38 cm, particuliere collectie. Foto Piet Gispen.
Portret van Siska
Slapend meisje

Speciale band

Suze Robertson & Museum Panorama Mesdag

Suze Robertson, In gedachten, detail, circa 1901-1905, olieverf op paneel, 56 x 46 cm, particuliere collectie.

Suze Robertson & Museum Panorama Mesdag

Museum Panorama Mesdag heeft een speciale band met het werk en leven van Suze Robertson. Het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, de oprichters van het museum, waren bevriend met Robertson en verzamelden haar werk.

Beter bestreden dan genegeerd

Documentaire en podcast

Documentaire

Onterecht in de vergetelheid

Ze maakte vernieuwende kunst en kwam op voor de rechten van vrouwelijke kunstenaars. En dat in een tijd waarin vrouwen heel weinig kansen kregen. De Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) had bij leven succes en kreeg veel waardering voor haar talent. Maar ze raakte onterecht een beetje in vergetelheid. De documentaire ‘Beter bestreden dan genegeerd’ vertelt het verhaal van haar bijzondere kunst en haar niet minder bijzondere persoonlijkheid.

Bekijk de film

De volledige documentaire kan worden bekeken in Museum Panorama Mesdag. Wanneer deze niet vertoond wordt is de volledige film via deze link te bekijken.

Suze Robertson

Podcast

Dit verhaal is ook via een podcast te beluisteren: Beter bestreden dan genegeerd is een verhaal waarin maker Renate van der Zee de luisteraar meeneemt door het leven en werk van Suze Robertson. Hoe is Robertson professioneel kunstenaar geworden en wat maakt haar werk zo bijzonder?

Ze duikt samen met conservator Suzanne Veldink het depot in en spreekt conservator Kees van der Geer over de markante vrouw die Robertson was.

Monografie

Omvangrijk onderzoek naar het vernieuwende werk van Suze Robertson

Publicatie Suze Robertson

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde en omvangrijke monografie. Het is de eerste uitgebreide studie naar het oeuvre van Robertson en haar plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis in de context van haar tijd. Nieuw onderzoek naar haar technieken, onderwerpen en kleurgebruik evenals haar leven biedt nieuwe inzichten in het werk en leven van deze bijzondere kunstenaar. Auteurs zijn Kees van der Geer, Annemiek van Stokkom en Suzanne Veldink.

De publicatie verschijnt bij uitgeverij Scriptum Art Books, Den Haag.

Bestellen

Het is mogelijk het boek te bestellen via de webshop van het museum.

Cover-Suze-Robertson-voorkant-3d

The making of Suze Robertson

In gesprek met makers, onderzoekers en experts

Interviews

Een reeks interviews waarin verschillende perspectieven op het werk en leven van Suze Robertson belicht worden. Zo komen de leden van het onderzoeksteam aan het woord en vertellen zij over de totstandkoming van de tentoonstelling. Waar kijken zij naar uit, naarmate de tentoonstelling dichterbij komt?

Technisch onderzoek Suze Robertson

Dank

Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door

Gifted Art

Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk

Stichting Victor

De Frans Mortelmans Stichting

Prins Bernhard Cultuurfonds – het Van der Vossen-Delbrück Fonds

Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland

Stichting Behoud Panorama Mesdag

Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet

Verschillende particuliere schenkers

Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900

Fonds 21