• Ulrike Heydenreich, Kaleidoscope Eyes 01, 2010, zeefdruk, 78 x 106 x 6,5 cm. Foto: Markus J. Feger.
  • Ulrike Heydenreich, Fadenzeichnung 02 (Schwarzsee), 2020 Tekening met draad 02 (Zwarte Zee), pagina uit boek, draad, 23 x 30 cm. Foto: Markus J. Feger.
  • Ulrike Heydenreich, Landschap 08, 2012, Collage (meerdere lagen), 85 x 65 cm. Foto: Markus J. Feger.

Zelf ontdekken

In de tentoonstelling

Wunderkammer

In de tentoonstelling is een speciale Wunderkammer ingericht - geïnspireerd op Heydenreichs atelier - vol met inspiratiebronnen, vouwmodellen, caleidoscopische objecten en een perspectiefkastje.

Open Atelier

Speciaal voor het publiek ontwierp Heydenreich vouwopdrachten: je kunt zelf aan de slag om je eigen bijzondere objecten van papier te vouwen. In de tentoonstelling staat een grote tafel waar jong en oud deze vouwopdracht met landkaart kunnen maken.

Heydenreich en Mesdag

Negentiende eeuw als vertrekpunt

ringvormige object op de grond met daarin getekende vergpanorama's

Beeld: Ulrike Heydenreich, Panoramaringe, 2010, object met potloodtekening, 16 x 97 x 97 cm (elk). ©Markus J. Feger

Verwantschap

Wonderlijke wereld

Net als Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), speelt Heydenreich met de beleving van het perspectief en weet ze daarmee betovering op te wekken met alom herkenbare beelden. Ze creëert met haar driedimensionale kunstwerken de illusie van een nieuwe wonderlijke wereld.

Beide kunstenaars spelen met proporties en perspectieven in hun panoramische landschappen.

Negentiende eeuw

Soms verwijst ze letterlijk naar het fenomeen van negentiende-eeuwse panorama’s, zoals in de 19e-eeuwse panorama’s die het basismateriaal vormen van haar gevouwen waaiers van de serie Fundstück.

Daarnaast ontwikkelde Heydenreich net als Mesdag een cilindervormig tekenapparaat waarmee ze schetsen maakt. Door in het midden van het apparaat te staan kan ze het landschap tekenen dat ze om zich heen ziet. Een methode die Mesdag destijds ook toepaste voor zijn panorama.

2003_PanoramaDrawingDevice_UH

In gesprek met Ulrike Heydenreich

Reeks interviews

06_Ulrike Heydenreich working in Art Studio_Photo Markus J. Feger_Press

Ulrike Heydenreich, in atelier (model voor Fundstück 11), 2021 ©Markus J. Feger

Inspiratie, werk, technieken

In aanloop naar de tentoonstelling verschijnt een serie interviews met Heydenreich. Conservator Adrienne Quarles van Ufford gaat met haar in gesprek over haar inspiratie, technieken en werk.

Lees de interviews

Deel 1: Fascinatie voor vergezichten

Deel 2: Verlangen

Film en publicatie

In het atelier

In de tentoonstelling is een korte film te zien waarin het publiek kennis maakt met de kunstenaar en haar werkproces in het atelier. Wat vormt haar basismateriaal en hoe komt ze tot haar zorgvuldig uitgekiende vouwlijnen? Filmmaker Markus J. Feger volgt haar in dit proces.

Boek

Ook zal er een publicatie verschijnen bij de tentoonstelling, met de gelijknamige titel Ulrike Heydenreich. Verlangen naar de verte. Hoogwaardige foto’s van Heydenreichs werk worden afgewisseld met een interview en uitgebreide toelichting op haar werk, geschreven door conservator Adrienne Quarles van Ufford.

Over de kunstenaar

Ulrike Heydenreich (1975) woont en werkt in Düsseldorf (Duitsland). Zij studeerde aan de befaamde Bauhaus-Universität Weimar, en verder onder meer aan de School of Visual Arts, New York. Zij exposeerde eerder onder meer in Amerika, Duitsland, Spanje, Japan, België en Oostenrijk.

Dit is de eerste museale overzichtspresentatie van haar werk.

Ulrike Heydenreich aan het werk in haar atelier

Ulrike Heydenreich in haar atelier. Foto: Markus J. Feger.

Dank

Mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Den Haag

Stichting Van Ommeren De Voogt

Mondriaanfonds